Resiliència


Intel·ligència emocional i salut

Keneth M. Novack fa vint anys que estudia la “salut” a la feina i la intel·ligència emocional. També es podria dir que estudia la relació entre  la salut i la manera d’enfrontar-se al món. La relació salut -productivitat és un nou camp d’investigació.

Novack estableix el paral·lelisme entre un  cotxe i el cos humà. Explica que el cos respon com un cotxe davant l’acceleració, l’estrès és bo si el sabem controlar.

El psicòleg afirma que l’estrès a la feina està condicionat per la relació que s’estableix amb el cap. Un lideratge ineficient és aquell que no és just, que no ajuda o que no permet expressar-se lliurement. El bon cap, en canvi,  aconsegueix que el treballador adquireixi un major compromís amb la feina. Per crear un bon clima cal tenir cura de la relació entre empleats i tenir cura de la salut d’aquests.

L’STRESSCAN és un programa per mesurar el nivell d’estrès, les relacions socials, el tipus de persona i la manera d’enfrontar-se a la vida; amb estrés o felicitat.

L’autor ens diu que el secret de la felicitat rau en el benestar psicològic, la satisfacció amb la pròpia vida i allò que hem viscut els últims tres mesos.

Sobre la Happiness formula afirma que la base genètica constitueix el 50%, la manera com ho afrontem el 40% i les circumstàncies el 10%.

Es pot augmentar la felicitat automatitzant el comportament: és a dir no deixar -se caure en el desànim i actuar com ho faríem habitualment: fent activitats, relacionant-nos…

Cal detectar punts forts, habilitats personals i mostrar-los. 

Està demostrat que el professorat que troba punts forts en els seus alumnes i els mostra fa que el rendiment d’aquests augmenti.

Intel·ligència emocional és conèixer-se a un mateix i expressar les emocions.

Exemmples de resiliència

M'agrada començar aquest bloc amb dos exemples de superació personal o de ganes de viure malgrat les adversitats. Són exemples clars de persones resilients. El primer vídeo és el de la pel·lícula El circ de la papallona.
L'altre  és un fragment d'un documental que em va impactar força, explica la història de Carmen Sánchez una acròbata de 84 anys...la podeu conèixer i estic segura que us encantarà la seva vitalitat!.


The buterffly circusDocumental sobre Carmen Sánchez, La muñeca del espacio